Kövess minket közösségi oldalainkon:
Kérdésed van? Tel.: +36-20/399-3205 E-mail: hello@snappy.hu

Top 9 esküvői baki

Te is úgy érzed, ahogy közeledik az esküvő napja, annál több a baj és a gond? Igen, az esküvőszervezés megterhelő feladat lehet, ám ne aggódj, fel lehet rá készülni! Évek óta fotózom esküvőkön. Láttam jó pár tipikus bakit vagy rizikófaktort, ám azt kell mondanom, ezek mind kivédhetőek lettek volna.

Félre ne értsetek – pontosan tudom, hogy az ifjú párok többsége még sosem szervezett esküvőt, így természetesen, hogy nem készülhetnek fel mindenre, és becsúszhatnak hibák a szervezésbe. Ezek többsége azonban sokszor “csak apró bosszúság”, ami bárkivel előfordulhat. Annak érdekében, hogy veletek ez ne történhessen meg, összegyűjtöttem 9 olyan esküvői “bakit”, amivel sokan nem számolnak!

Hogy melyek ezek?

9. Egyedül kell küzdened a ruhával
8. Rémálom a cipő
7. A vendégek az utolsó pillanatban hoznak +1 főt
6. Tisztázatlan szerepek
5. Életmentő apróságok
4. A zenei stílus
3. Nem hangolódsz a fotózásra
2. Nincs forgatókönyvetek
1. A vendégek unatkoznak

9. Egyedül kell küzdened a ruhával

Vannak olyan menyasszonyok, akik hajthatatlanok a kérdésben, és mindent maguk szeretnének intézni az esküvővel kapcsolatban. Előfordulhat azonban, hogy az esküvő bizonyos részeinél rádöbbennek, ez nem is megy olyan könnyen – például amikor fel kell venniük a menyasszonyi ruhát.

A tanulság: ne akarj mindent egymagad intézni! A feladatokat, teendőket oszd meg azok között, akikben megbízol, és könnyíts a terheden! A koszorúslányaid például minden bizonnyal ott lesznek, hogy segítsenek neked.

ruha

8. Rémálom a cipő

Talán nem mondok újat azzal, hogy mindenképpen olyan cipőt szerezz be, ami kényelmes. A kérdés persze az, hogy honnan tudhatod, hogy az új cipő órák múlva sem fogja törni a lábad.
Nincs mese, az újonnan vásárolt cipőd még nincs betörve, ezért érdemes az esküvőd előtt egy kicsit hordani, hogy hozzászoktasd a lábad, hiszen nem öt percig lesz rajtad.

Sok menyasszony idegenkedik ettől, mert attól tart, a cipő viseltes lesz az esküvő napjára, de hidd el, inkább egy-két karcolás a cipőn, minthogy folyton le kelljen ülnöd a fájó, feltört lábak miatt, és emiatt ne érezd jól magad a saját esküvődön.

Ha tánc is lesz a lagzin, érdemes venned egy kényelmes cipőt is, amit később átvehetsz.

7. A vendégek az utolsó pillanatban hoznak +1 főt

Már a meghívók kiosztásakor világosan mondd el, hogy legkésőbb meddig jelezhetik nektek, hogy hány fővel érkeznek, és adj pontos elérhetőséget, amin megkereshetnek. Erre azért van szükség, mert az esküvőhelyszíneteken kérni fogják a pontos létszámot.

Ahhoz, hogy a kellemetlenségeket elkerüld, érdemes lehet egy kicsivel korábbi időpontot mondanod. Ha például a helyszín az esküvő előtt két héttel kéri be a pontos létszámot, a vendégeknek mondj egy hónappal korábbi időpontot, így ha néhányan el is csúsznak a visszajelzéssel, még fel tudod őket hívni.

Ha valaki a megbeszélt időpont után szól róla, hogy változott a terv, és mégis hozna vendéget, udvariasan, de egyértelműen megmondhatod neki, hogy sajnos már nem áll módotokban új embert a vendéglistára tenni. A helyzet kellemetlen lehet, de nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen, hiszen te megkérted, hogy időben szóljon.

meghivo

6. Tisztázatlan szerepek

Sokszor idegeskedik fölöslegesen az esküvő napján ünneplés helyett a pár, mert fejben még mindig esküvőszervező üzemmódban vannak. Fontos, hogy az utolsó 1-2 napban fokozatosan váltson át az agyatok, hogy élvezni is tudjátok esküvőtöket! Aznap már ti ne foglalkozzatok semmivel, bízzatok meg vele mást – bármilyen váratlan probléma is lép fel, családotok és barátaitok ott lesznek, hogy levegyék a vállatokról a terhet.

Egy hasznos tipp: az örömszülőknek és a közeli rokonságnak is jelezzétek ezt. Sokszor tapasztaltam, hogy az egyik örömszülőt nem találták egy fontos pillanatban, mert ő úgy gondolta, hogy hazaszalad még valamiért. Barát, vőfély intézkedhet aznap, de az ifjú pár és közeli családja feladata és szerepe (így például az, hogy „készenlétben”, elérhetőek legyenek, ha gond van), mindenkinek legyen világos, így elkerülhetitek a kellemetlen pillanatokat.

5. Életmentő apróságok

Nem szabad abban a hitben nekiindulnunk az esküvőnek, hogy ami elromolhat, az általában el is romlik, de az nem árt, ha felkészültek vagyunk. Érdemes arra gondolnunk, hogy milyen bosszantó apróságokkal kerülhetünk szembe, például szakadhat a ruha, kenődhet a smink, vagy feltörheti a cipő a lábat.

Hosszú évek óta fotózom esküvőkön, és úgy gondolom, ha van egy kis túlélőcsomagunk, a legtöbb kellemetlen meglepetésen hamar átlendülhetünk. Hogy mi legyen ebben? Papírzsebkendő, biztosítótű, víz, sebtapasz, zsebtükör, tű és cérna, illetve ha a menyasszony haja tűzött, néhány hullámcsat vagy hajtű.

reszlet

4. A zenei stílus

Érdemes egy kicsit gondolkodnod rajta, hogy a násznép többsége milyen stílusú zenét szeretne hallani – erre akár akkor is rákérdezhetsz, amikor átadjátok a meghívókat. Ha nem figyelsz oda erre, akkor sokan nem érezhetik magukénak az ünnepet. Tudom, nehéz kérdés ez, mert el kell döntenetek, mennyire tükrözze a zene a saját ízléseteket és mennyire kell a vendégekét. Klasszikus példa, ha az ifjú pár modern zenét választana, de a társaság zöme mulatós zenére számít. Ilyenkor meg kell találnotok az arany középutat, érdemes számításba venni azt is, hogy a vendégeid között, milyen számban vannak az idősek és a fiatalok.

A megváltás legtöbbször egy tapasztalt DJ vagy zenekar személyében érkezik. Amikor zenészt kerestek, mondjátok el félelmeiteket a zeneválasztással kapcsolatban, és kérdezzetek rá, találkozott-e már ilyen problémával, és ha igen, hogyan oldotta meg. Hidd el, azonnal látni fogjátok, ha megvan az emberetek, aki segít majd áthidalni a problémát.

3. Nem hangolódsz a fotózásra

Egy jó fotós önmagában sokat nem ér, ha modelljei nem tesznek hozzá a sorozathoz. A fotózás mindig koprodukció, ezért hangolódjatok rá a fotózásra és élvezzétek a pároddal egymás jelenlétét. Tudom, könnyű ezt mondani, de bízzatok magatokban és a fotósban!

Ha a fotózás előtt beszélgettek egymással és a fotóssal az elképzeléseitekről, az nagyon sokat segít. Egy tapasztalt fotós a felkészülés során is ott van veletek. Tanácsokkal lát el, hogyan adjátok majd a legelőnyösebb oldalatokat, és képes lesz rá, hogy oldott hangulatot teremtsen. Vegyétek elő kedvenc közös képeiteket, nézzétek meg, mit szerettek benne, idézzétek fel, hogyan éreztétek magatokat, mikor elkészültek!

Az esküvő napján viszont már nem kell különösebben a fotósra figyelnetek. A legjobb, ha ő észrevétlenül teszi a dolgát, ti pedig önmagatokat adjátok és élvezitek az esküvőtöket.

2. Nincs forgatókönyvetek

A forgatókönyv nagyon fontos az esküvőtök gördülékeny lebonyolításához. Egy jó vőfély segít nektek ennek elkészítésében, de ennek hiányában kereshetsz mintát az interneten, vagy akár magad is készíthetsz egyet.

Természetesen nem kell, hogy percre pontosan betervezd a nagy napot – sőt, kifejezetten célszerű ráhagyni néhány percet az egyes blokkokra. A lényeg, hogy átlátható legyen a teljes nap menetrendje. Fontos, hogy az egyes helyszínek közötti utazás időtartamát is tüntesd fel, így kibukhatnak azok az esetleges hibák, amikre nem is gondoltál, például átfedés két esemény között vagy túl szoros menetrend. A cél, hogy mindig tudjátok, mi után mi következik, de ne kelljen rohanni a saját esküvőtökön.

1. A vendégek unatkoznak

Tény, hogy egy gyakorlatilag egész napos eseményen nehéz végig tetőfokon tartani a hangulatot, és megelőzni az unalmat, de nem lehetetlen. Sok olyan apróság van, amellyel időről időre felpezsdítheted a hangulatot, és mosolyt csalhatsz a vendégeid arcára!

Ezek a következők lehetnek például:

  • Személyre szóló köszönőajándékok – itt az időzítés is fontos lehet!
  • Csoportos játékok: erről akár ti is, de leginkább a vőfély gondoskodik majd.
  • Műsor vagy meglepetéstánc, amit az ifjú pár ad elő.
  • A diavetítés talán már sablonosnak tűnhet, mégis, a legtöbb esküvőn nagyon jól működik!
  • Az örömszülők, tanúk vagy barátok által mondott köszöntők vagy beszédek.
  • Fotófal, amelyen az ifjú párról és a vendégekkel készült korábbi fotók találhatóak.
  • Végezetül, de nem utolsósorban: a Snappy Photobox!